Het zorglandschap in Nederland
Dit artikel hoort bij de training Dementie op jonge leeftijd, hoofdstuk 6: Zorg en ondersteuning.

Zorg rondom het stellen van de diagnose
Als er verdenkingen zijn van dementie op jonge leeftijd dan wordt je naaste door de huisarts doorverwezen naar gespecialiseerde diagnostische centra, zoals geheugenpoliklinieken. Zoals je gelezen hebt in hoofdstuk 1 wordt de diagnose dementie op jonge leeftijd niet door de huisarts maar in het ziekenhuis gesteld. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de geheugenpoli van de vijf Nederlandse Alzheimercentra in Maastricht, Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Groningen. Na het stellen van de diagnose kunnen deze centra je naaste gericht doorverwijzen naar gespecialiseerde voorzieningen voor dementie op jonge leeftijd.
Zorg na de diagnose
Als de diagnose dementie op jonge leeftijd gesteld is, komt er veel op jou en je naaste met dementie af. Hieronder leggen we je eerst uit hoe het dementielandschap in Nederland eruit ziet.
Landelijk: Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd
Het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd richt zich op het verbeteren van het zorg- en ondersteuningsaanbod voor jonge mensen met dementie en hun naasten. Basis van het centrum is de uitwisseling van kennis en expertise tussen zorgaanbieders en organisaties. Alzheimer Nederland, de vijf Alzheimercentra, lotgenotenverenigingen, het Expertisecentrum dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen zijn partners in het kenniscentrum.
De pijlers van het Kenniscentrum:
- Het opzetten van een landelijk netwerk van organisaties die voorzieningen voor jonge mensen met dementie aanbieden.
- Deskundigheidsbevordering van zorgprofessionals zoals casemanagers en psychologen op het gebied van dementie op jonge leeftijd.
Klik op de links hieronder om te kijken wat het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd jullie te bieden heeft.
- Het huidige aanbod van voorzieningen voor jonge mensen met dementie in Nederland
- De organisaties die zijn aangesloten bij het Kenniscentrum
- Informatie over wat het Kenniscentrum doet
- Uitleg over deskundigheidsbevordering
Regionale expertisecentra
Er bestaan verspreid over Nederland verschillende zorgaanbieders met een specifiek zorgaanbod voor jonge mensen met dementie. Bij deze expertisecentra kun je terecht voor meer informatie over de beschikbare voorzieningen bij jou in de regio, zoals gespecialiseerde casemanagers dementie op jonge leeftijd. Het doel is dat overal in Nederland specialistische zorg beschikbaar komt.
Zorgaanbod Vlaanderen
Wil je weten welke zorgorganisaties gespecialiseerde zorg bieden aan jonge mensen met dementie in Vlaanderen? Kijk dan hier. Via de link vind je ook meer informatie over dementie op jonge leeftijd.
Instanties voor je vragen
Het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd / Kennispunt Midden-Nederland
Het Kenniscentrum heeft samen met vijf zorgorganisaties in de regio Amsterdam – Amersfoort het Kennispunt Jonge Mensen met Dementie Midden-Nederland opgezet. Dit kennispunt biedt naasten, medewerkers in de zorg en huisartsen in heel Nederland de mogelijkheid om vragen te stellen over de zorg voor jonge mensen met dementie.
Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland biedt ondersteuning aan mensen met dementie en hun naasten op verschillende manieren. Zo is er de AlzheimerTelefoon (0800 5088, 7 dagen per week van 9.00 tot 23.00 uur) voor een luisterend oor of een antwoord op je vragen. Ook kun je jouw vragen stellen aan onze experts dementie op jonge leeftijd.
FTD lotgenoten
Als je naaste frontotemporale dementie heeft dan kun je met je vragen ook terecht bij de website en hulplijn van FTD lotgenoten.
Goed om te weten voordat je een bericht plaatst
Alle berichten die je op dementie.nl plaatst zijn zichtbaar voor iedereen en zijn terug te vinden via zoekmachines. Bescherm je privacy en plaats geen persoonlijke (medische) informatie die naar jou of je naasten terug te leiden is.
Voorbeeld
Name
Relation[Hier komt je bericht]
1 january 1970Je kan je accountgegevens altijd aanpassen:
Nu aanpassenIk begrijp dat berichten die ik plaats op dementie.nl, openbaar zijn en door anderen gelezen kunnen worden. Ik ga akkoord met de gedragsregels van dementie.nl