Betrokken zorgverleners na de diagnose
Dit artikel hoort bij de training Dementie op jonge leeftijd, hoofdstuk 6: Zorg en ondersteuning.

Meteen de juiste ondersteuning
Er is gespecialiseerde zorg en ondersteuning bij dementie op jonge leeftijd. Het is zaak dat jullie vanaf het begin naar de juiste organisaties en instanties worden verwezen. Wees daar voor jezelf ook alert op.
Ondersteuning vanuit de geheugenpoli
De geheugenpoli kan je naaste na de diagnose dementie doorverwijzen naar gespecialiseerde voorzieningen, als een gespecialiseerd casemanager dementie op jonge leeftijd. Tijdige toegang tot de juiste zorg kan jou en je naaste helpen om je beter aan te passen aan de ingrijpende veranderingen.
Rol van de huisarts
Zowel voor jou als je naaste met dementie is de huisarts het centrale aanspreekpunt. Hier kun je terecht met vragen maar bespreek ook veranderingen en moeilijkheden die je ervaart. Zo krijgt de huisarts een beter beeld van de benodigde zorg, vooral als je naaste met dementie zich minder bewust is van de problemen.
-
Bij jonge mensen met dementie komen diabetes en hart- en vaataandoeningen minder vaak voor dan bij oudere mensen met dementie. Toch is het belangrijk dat je naaste behandeld wordt als hier wel sprake van is, zeker als het om het comfort van je naaste gaat en om het voorkomen van complicaties.
-
De huisarts kan je doorverwijzen naar een casemanager. Nog niet alle regio’s hebben een casemanager gespecialiseerd in dementie op jonge leeftijd. Samen met de huisarts kun je de mogelijkheden in de regio bespreken.
-
Als er vanuit de geheugenpoli ondersteuning wordt aangeboden zal de huisarts wat meer op de achtergrond komen te staan.
-
Wanneer je naaste met dementie wordt opgenomen in een verpleeghuis of zorginstelling, neemt de specialist ouderengeneeskunde doorgaans de zorg van de huisarts over.
-
De huisarts kan ook ondersteuning bieden bij vragen rondom het levenseinde.
Rol van de casemanager
Je weg vinden in het dementielandschap kan uitdagend zijn. Een gespecialiseerd casemanager dementie op jonge leeftijd begeleidt jou en je naaste met dementie, biedt een luisterend oor, wijst de weg in het zorgaanbod en in wetten en regels, en biedt praktische ondersteuning bij bijvoorbeeld het aanvragen van een
zorgindicatie
Als je naaste zorg nodig heeft moet bepaald worden welke en hoeveel zorg er nodig is. Dit heet een zorgindicatie. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) stelt de zorgindicatie vast. In een zorgindicatie staat ook hoe lang je naaste recht heeft op de zorg. Wanneer de periode afloopt waarin de indicatie geldig is, kun je 8 weken voor het einde van deze periode een herindicatie aanvragen.
. De casemanager begeleidt jullie tijdens het ziekteproces zolang je naaste thuis woont. Casemanagement wordt ook aangeboden door een trajectcoach of trajectbegeleider.
Uit onderzoek is bekend dat mantelzorgers in een vroeg stadium hulp afhouden, maar later vaak denken: had ik maar eerder hulp ingeschakeld. Meteen een casemanager inschakelen kan veel zorgen wegnemen en je helpen om het overzicht te houden.
Hoe wordt de zorg en begeleiding gefinancierd?
De geheugenpoli, huisarts en casemanager kunnen je naaste naar paramedici doorverwijzen. Hierbij kun je denken aan een
ergotherapeut
Wat is een ergotherapeut?
Een ergotherapeut bedenkt aanpassingen en praktische tips die je naaste met dementie helpen bij haar dagelijkse taken. Bijvoorbeeld bij het gebruik van apparaten of het bieden van structuur.
,
logopedist
Wat is een logopedist?
De logopedist is gespecialiseerd in problemen op het gebied van spraak, taal, stem, gehoor en slikken. Hij stelt een diagnose en bepaalt de logopedische behandeling. Logopedie zit in het basispakket van de zorgverzekering. Het kan zijn dat de kosten onder het eigen risico vallen. Als je naaste al bekend is bij een zorginstelling, kun je daar vragen of ze een logopedist in huis hebben. Anders kun je via de beroepsvereniging nvlf.nl een logopedist bij jou in de buurt zoeken. Vraag dan wel of de logopedist ervaring heeft met dementie.
, fysiotherapeut of een psycholoog. Zij kunnen gericht ondersteunen bij het behoud en vertragen van achteruitgang, in het uitvoeren van dagelijkse handelingen of in de communicatie.
Meer weten?
- Informatie over casemanagement
- Voorzieningen voor jonge mensen met dementie
- Stel een vraag aan een van de experts van Alzheimer Nederland
Goed om te weten voordat je een bericht plaatst
Alle berichten die je op dementie.nl plaatst zijn zichtbaar voor iedereen en zijn terug te vinden via zoekmachines. Bescherm je privacy en plaats geen persoonlijke (medische) informatie die naar jou of je naasten terug te leiden is.
Voorbeeld
Name
Relation[Hier komt je bericht]
1 january 1970Je kan je accountgegevens altijd aanpassen:
Nu aanpassenIk begrijp dat berichten die ik plaats op dementie.nl, openbaar zijn en door anderen gelezen kunnen worden. Ik ga akkoord met de gedragsregels van dementie.nl