Over dementie
-
Welke vormen van dementie zijn er? <
Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes die de hersenen beschadigen. De ziekte van Alzheimer is de vorm die het meest bekend is en het meeste voorkomt. Andere vormen van dementie zijn vasculaire dementie, lewy body dementie en frontotemporale dementie (FTD). Bekijk meer vormen van dementie.
-
Wie krijgt dementie? <
Iedereen kan dementie krijgen. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op dementie. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Er zijn dingen die je kunt doen om de kans op dementie te verkleinen. Bijvoorbeeld gezond eten, voldoende bewegen en niet roken. Lees meer over de oorzaken van dementie en dementie voorkomen.
-
Op welke leeftijd krijg je dementie? <
Hoe ouder iemand wordt, hoe groter de kans op dementie. Zo heeft 18% van de mensen tussen de 80 en 84 dementie. Bij 90-plussers is dat 40%. Maar dementie komt ook bij jongere mensen voor. We spreken van dementie op jonge leeftijd als iemand de diagnose heeft en jonger dan 65 jaar is. In Nederland zijn er 12.000 mensen met dementie op jonge leeftijd. Lees meer over wat dementie is en over de signalen van dementie op jonge leeftijd.
-
Wanneer begint dementie? <
Dementie begint met verschillende symptomen. Bijvoorbeeld vergeetachtigheid, moeite met gebruik van apparaten, weg kwijtraken, taalproblemen, verandering in gedrag of problemen met logisch denken en concentratie. De symptomen worden langzaam erger en gaan niet over. De symptomen hangen af van het soort dementie. Lees meer over wat dementie is en de symptomen.
-
Wat gebeurt er bij dementie in de hersenen? <
Bij dementie gaan de verbindingen tussen de hersencellen (neuronen) kapot. De neuronen kunnen daardoor niet meer goed met elkaar communiceren. Naarmate de ziekte erger wordt, gaan ook de neuronen kapot. Zo kunnen de hersenen tien tot vijftien procent in omvang krimpen. Lees meer over hoe dementie werkt.
-
Wat is de oorzaak van dementie? <
Dingen als roken, weinig bewegen, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en weinig mentale activiteit spelen een rol bij het ontstaan van dementie. Soms speelt erfelijkheid een rol. Door gezond te leven kun je de kans op dementie verkleinen. Lees meer over de oorzaken van dementie.
-
Is dementie een chronische ziekte? <
Ja, dementie is een chronische ziekte. Dementie wordt steeds een beetje erger en gaat niet meer over. Er zijn nog geen medicijnen om dementie te genezen. Er zijn wel dingen die je kunt doen om het je naaste met dementie zo makkelijk mogelijk te maken. Lees meer over wat dementie is.
-
Is dementie dodelijk? <
Naarmate de ziekte vordert, zullen mensen met dementie steeds minder kunnen. Er vallen steeds meer lichaamsfuncties uit. Vaak raken ze uiteindelijk zo verzwakt dat een andere ziekte de doodsoorzaak is. Lees meer over wat dementie is.
Diagnose dementie
-
Hoe wordt dementie vastgesteld? <
Dementie wordt vastgesteld door een huisarts of een specialist in het ziekenhuis. De huisarts doet verschillende testen en onderzoeken en voert gesprekken met je naaste en iemand die dichtbij staat. Soms is er verder onderzoek nodig in het ziekenhuis. Lees meer over het stellen van de diagnose door een huisarts of door een specialist.
-
Wanneer krijgt iemand de diagnose dementie? <
Er zijn verschillende testen om te bepalen of iemand dementie heeft. De huisarts doet eerst een aantal onderzoeken. Hij kijkt of de symptomen niet worden veroorzaakt door een andere ziekte. Als hij twijfelt, kan de patiënt worden doorgestuurd naar een specialist in het ziekenhuis. Lees meer over het stellen van de diagnose door een huisarts of door een specialist.
-
Welke arts stelt dementie vast? <
De huisarts kan de diagnose dementie stellen. Bij twijfel stuurt de huisarts iemand door naar een specialist in het ziekenhuis. Dat kan een neuroloog zijn, of een geriater. In het ziekenhuis doen ze vervolgens verder onderzoek. Lees meer over het stellen van de diagnose door een huisarts of door een specialist.
-
Wat is een MMSE test? <
De MMSE staat voor Mini-mental state examination. De MMSE is een eerste test die wordt gebruikt als een arts geheugenproblemen of dementie vermoedt. De korte vragenlijst geeft een beeld van iemands geheugen, taalvermogen en concentratie (cognitieve vaardigheden). Lees meer over de MMSE-test.
-
Waarom is diagnose dementie belangrijk? <
De diagnose dementie kan een schok zijn. Toch is het goed om bij een vermoeden naar de huisarts te gaan. Zo kan de arts andere ziekten uitsluiten. Ook zorgt een diagnose ervoor dat je naaste de juiste hulp krijgt. Het helpt daarnaast bij het maken van keuzes voor de toekomst. Bekijk meer voordelen van een diagnose.
-
Dementie... Wat nu? <
Na de diagnose dementie heb je vast veel vragen. Vraag aan de huisarts of hij je doorverwijst naar een casemanager dementie. De casemanager kan je goed helpen bij praktische vragen. Heb je behoefte aan lotgenotencontact of een luisterend oor? Bezoek dan eens een Alzheimercafé of bel de AlzheimerTelefoon. Lees meer over de casemanager.
-
Waar kan ik terecht met dementie? <
Als je dementie vermoedt bij je naaste, maak dan een afspraak bij de huisarts. De huisarts kan een diagnose stellen, of je doorsturen voor verder onderzoek. Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, heeft zij recht op een casemanager. Lees meer over de rol van de huisarts en de rol van de casemanager.
-
Waar heb ik recht op bij dementie? <
Je hebt vanuit de basisverzekering recht op een casemanager. De casemanager helpt je in het oerwoud van wetten, regels en mogelijkheden. Hij geeft je advies en kan bemiddelen bij het regelen van zorg. Lees meer over begeleiding en coaching bij dementie en over casemanagement bij dementie.
Behandeling en begeleiding
-
Wanneer krijg je een casemanager dementie? <
Wanneer je de diagnose dementie krijgt, heb je vanuit de basisverzekering recht op een casemanager dementie. De huisarts kan je doorverwijzen naar een casemanager. In sommige regio's zijn er wachtlijsten. Als dit zo is, meldt het dan bij de zorgverzekeraar. Bekijk meer informatie over casemanagement.
-
Wie betaalt casemanager dementie? <
De casemanager wordt meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Heel soms hebben de zorgverzekeraar en gemeente afspraken gemaakt en betaalt de gemeente. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar van je naaste. Bekijk meer informatie over casemanagement.
-
Waarom is dagbesteding voor iemand met dementie goed? <
Structuur en ritme zijn belangrijk voor mensen met dementie. Dagbesteding kan daarbij helpen. Er zijn verschillende vormen van dagbesteding. Gespecialiseerde dagbesteding geeft een prettige invulling aan de dag. Daarnaast krijgt de mantelzorger zo meer tijd en ruimte voor zichzelf. Lees meer over dagbesteding.
-
Waarom is het goed voor iemand met dementie om muziek te luisteren? <
Muziek kan je naaste met dementie rust geven, stimuleren en vrolijk maken. Het kan herinneringen oproepen waarvan je dacht dat je naaste die kwijt was. Sommige mensen die niet meer goed kunnen praten, kunnen wel foutloos liedjes meezingen. Lees meer over de invloed van muziek bij dementie.
-
Waarom is het goed voor iemand met dementie om te blijven bewegen? <
Actief blijven is belangrijk. Regelmatig bewegen is goed voor de nachtrust van je naaste. Daarnaast heeft beweging een goed effect op de eetlust en stemming. Voldoende beweging kan angst en onrust onderdrukken. Lees meer over beweging bij dementie.
-
Wat is het nut van ergotherapie bij dementie? <
Ergotherapie is handig als je naaste moeite krijgt met bewegen, plannen of dagelijkse handelingen. Een ergotherapeut geeft advies en kent hulpmiddelen waardoor taken makkelijker worden. Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Lees meer over het plannen en uitvoeren van taken of stel een vraag aan een ergotherapeut.
-
Wanneer moet je iemand met dementie laten opnemen? <
Wanneer iemand verhuist naar een verpleeghuis, verschilt per persoon en per situatie. Meestal verhuist iemand als alleen thuiswonen niet meer veilig is of als de zorg voor de partner te zwaar wordt. Lees meer over opname in een verpleeghuis.
-
Wanneer moet je crisisopvang regelen voor iemand met dementie? <
Crisisopvang is directe opname in een zorginstelling in de buurt. Crisisopvang is nodig als je naaste een gevaar is voor zichzelf of haar omgeving. Bel bij een crisis met de huisarts of de casemanager. Lees meer over crisisopvang voor iemand met dementie.
Leven met dementie
-
Wat helpt bij dementie? <
Er is helaas nog geen medicijn om dementie te genezen. Bij sommige vormen van dementie kunnen symptomen wel onderdrukt worden met medicijnen. Daarnaast is goede begeleiding van een arts en casemanager waardevol. Net als lotgenotencontact. Lees meer over behandeling van dementie.
-
Wanneer ben je wilsonbekwaam bij dementie? <
Als je naaste de gevolgen van een beslissing niet meer kan begrijpen, noemen we dat wilsonbekwaam. Ze mag dan geen belangrijke financiële of medische beslissingen meer nemen. Leg wensen voor later daarom zo vroeg mogelijk vast bij de notaris. Lees meer over wilsbekwaamheid en dementie.
-
Welk slaapmiddel gebruik je bij dementie? <
Kan je naaste niet slapen en hebben jullie alles al geprobeerd? Dan kunnen slaapmiddelen een oplossing zijn. Overleg het gebruik altijd met een arts. Gebruik slaapmiddelen nooit lang achter elkaar. Lees meer over slaapproblemen bij dementie en volg de online training Beter omgaan met onrust in de nacht.
-
Waarom euthanasie bij dementie? <
Sommige mensen willen graag de regie houden over hun levenseinde. Als je naaste euthanasie overweegt, is het belangrijk dat ze haar wensen op tijd vastlegt in een wilsverklaring. Deze wilsverklaring moet regelmatig met de huisarts worden besproken. Lees meer over euthanasie bij dementie.
Goed om te weten voordat je een bericht plaatst
Alle berichten die je op dementie.nl plaatst zijn zichtbaar voor iedereen en zijn terug te vinden via zoekmachines. Bescherm je privacy en plaats geen persoonlijke (medische) informatie die naar jou of je naasten terug te leiden is.
Voorbeeld
Name
Relation[Hier komt je bericht]
1 january 1970Je kan je accountgegevens altijd aanpassen:
Nu aanpassenIk begrijp dat berichten die ik plaats op dementie.nl, openbaar zijn en door anderen gelezen kunnen worden. Ik ga akkoord met de gedragsregels van dementie.nl