
Je vraag is ontvangen
Bedankt. Wij hebben je vraag ontvangen en je een bevestigingsmail gestuurd. Heb je geen mail ontvangen? Kijk dan in je spam folder.
Heeft je vraag spoed? Bel dan gratis met de AlzheimerTelefoon: 0800 - 5088. De AlzheimerTelefoon is iedere dag te bellen tussen 9.00 uur en 23.00 uur.
Tim is geestelijk verzorger en ethicus. Hij werkt al bijna tien jaar in verpleeghuizen. Tim helpt je graag verder met vragen over zingeving, religie en het omgaan met verlies (nu en later). Ook adviseert hij bij dilemma’s die je tegenkomt als je naaste dementie heeft. Stel hieronder je vraag aan Tim.
Dit is een dilemma dat vele naasten met dementie bezighoudt. Bij een dilemma helpt het om te bedenken welke waarden daarbij op het spel staan. In uw dilemma komen de waarden van 'eerlijkheid' enerzijds (vertel ik mijn moeder eerlijk over de situatie van mijn vader) en 'welzijn' (wat als mijn moeder onrustig en bang wordt van het eerlijke verhaal) met elkaar in conflict. Het is dan de keuze: laat ik in dit geval de 'eerlijkheid' zwaarder wegen, of het 'welzijn'?
Om uit dit dilemma te komen wil ik u aanraden om uw moeder, al heeft ze dementie en kan ze bepaalde beslissingen en informatie niet goed meer overzien, zo veel en zo lang mogelijk als gelijkwaardig te blijven zien. Uiteraard is het belangrijk om haar te beschermen tegen angsten en onrust, maar ik vind het moreel ook belangrijk om iemand wel zo lang mogelijk als gelijkwaardig te blijven beschouwen en daarom mee te nemen in de situatie zoals die is. Dit kan haar immers helpen om de situatie voorzichtig te accepteren zoals het is. Verdriet en onrust horen zeker ook bij deze situatie. Dat is zeer onaangenaam, maar tegelijk ook niet iets wat je iemand met dementie zomaar mag onthouden.
Het is natuurlijk wel belangrijk om haar te beschermen, wanneer het haar echt te onrustig en te verdrietig maakt. Bij dementie speelt immers dat emoties soms niet meer goed gereguleerd kunnen worden. Ik zou u daarom willen aanraden om het bericht in stapjes te vertellen, zodat u kunt peilen hoe uw moeder daarmee omgaat. Bijvoorbeeld eerst maar eens te vertellen dat uw vader ziek is. Hoe reageert ze daarop? Kan ze dat 'handelen'? Zo ja, dan kunt u meer vertellen.
Wanneer uw vader momenteel niet meer in de gelegenheid is om haar te bezoeken, kunt u ook overwegen dat hij bijvoorbeeld een filmpje inspreekt, of via de telefoon (met beeld) met haar spreekt. Dan kan hij het eventueel zelf aan haar vertellen.
Neem contact op met onze expert. Deze zal al je vragen persoonlijk beantwoorden.
Tim van Iersel
Geestelijk verzorger / ethicus
Ik ben Tim en sinds 2010 ben ik werkzaam in verpleeghuizen, momenteel bij WoonZorgcentra Haaglanden (www.wzh.nl). Als geestelijk verzorger en ethicus ben ik gespecialiseerd in thema’s van zingeving en ethiek. Ik begeleid zowel mensen met dementie als hun naasten in het omgaan met de levensvragen die dementie oproept. Daarnaast geef ik trainingen aan zorgprofessionals. Tevens begeleid ik mensen met dementie en hun naasten in hun religieuze beleving. Sinds 1 januari 2018 ben ik lid van de toetsingscommissie euthanasie.
Mensen kunnen mij vragen stellen over hun dilemma’s. Vind ik het bijvoorbeeld belangrijk dat mijn dierbare met dementie zo veel mogelijk vrijheid geniet, of kies ik toch liever voor veiligheid? Wanneer is de grens van hygiëne bereikt en ga ik mijn partner dwingen onder de douche te gaan? Kiezen we nog voor behandeling voor haar longontsteking, of zien we daarvan af?
Heb je een vraag over omgaan met verlies (nu en later), zingeving of dilemma’s bij dementie, neem gerust contact op!
Lees ook